Informasjonsportalen for deg som vurderer
solfangere som energikilde
På Solfangere.no finner du svar på mange av de vanligste spørsmålene som er aktuelle når du vurderer å investere i solfangere.

Hvordan installere solfangere?

Publisert: 19.5.2014

En solfanger vil samle mest mulig solenergi hvis den hele tiden er rettet direkte mot sola. Det er viktig for energiutbyttet at solfangeren ikke står i skyggen, men er montert i en gunstig vinkel i forhold til solinnstrålingen.

Et anlegg utelukkende for varmtvannsproduksjon bør ha solfangere på et sydvendt tak med helningsvinkel på minimum 30 grader. Et kombinert anlegg for tappevann og romoppvarming med stor solfangerflate bør fortrinnsvis ha en hellingsvinkel på 40 - 50 grader eller mer på grunn av lav solhøyde i Norge.

Det trengs ikke et avansert gulvvarmesystem for å installere et solfangeranlegg. Solfangere kan fint monteres i eldre hus. For å kunne benytte varmtvannet fra solfangeren til oppvarming må huset være utstyrt med radiatorer eller gulvvarmesløyfer. Mange nyere hus har gulvvarmesløyfer, men også i eldre hus vil det ofte være mulig å legge vannbåren gulvvarme i forbindelse med renovasjon.

Selv om det er mulig å installere et solfangeranlegg på egenhånd er dette fortsatt langt fra “rett frem”, og de fleste vil være tjent med å benytte en profesjonell aktør.

Installasjon av et solfangeranlegg tar normalt omkring 1-2 dager. Dersom taket samtidig skal legges nytt, kan solfangerne felles ned i taket, men dette er ingen nødvendighet. Normalt kan eksisterende varmekilde være i drift under installasjonen.Tilbakemelding på artikkelen?
Hjem Om Solfangere.no Bruk av cookies Vilkår for bruk Kontakt oss